אודות אסם

משביעייה סודית לחברת מזון עולמית

מאז הוקמה החברה בשנת 1942, פועלת אסם לחיזוק, שיפור וקידום ענף המזון בישראל, ובין דפי ההיסטוריה שלה מקופל בעצם, סיפורה של המדינה כולה.

קווי הייצור במפעלי אסם, פעלו במרץ עוד לפני קום המדינה, ובתקופת הצנע הקשה של ראשית שנות ה- 50, וסיפקו מזון למאות אלפי אזרחי המדינה הצעירה, שמשבר כלכלי עמוק פקד אותה. מפעלי אסם סיפקו תעסוקה, בתנאים הוגנים, לאלפים רבים של עובדים - בכל הרמות והמקצועות. במלחמת השחרור השתתפו משאיות תוצרת אסם בשיירות לירושלים, ואחת מהן אף נפגעה בחילופי אש ונשרפה.

במהלך שנותיה, נקלטו באסם עולים חדשים רבים, בכל התקופות ומכל העליות, והם מצאו בה בית חם. התפתחות החברה והקמת המפעלים השונים, היו לחלק בלתי נפרד מפעילויות קידום אזורי פיתוח ברחבי הארץ, תוך יצירת מקורות תעסוקה ופרנסה יציבים.

 

שבעת המופלאים

ב- 1942 הוקמה התארגנות לשיווק משותף של שלושה יצרנים, וב- 1946 התקבלה ההחלטה הדרמטית של הקמת מפעל משותף ל- 3 קבוצות השותפים. סיפורה ההיסטורי הוא סיפורם של שבעת המייסדים - אויגן פרופר, ד"ר פרנץ קליין, יעקב לורש, עזריאל ויל, שמשון וילמרסדורף, משה קצמן ואליהו חרפק ז"ל. הם היו אלה אשר החליטו כי "טובים השבעה מן האחד", והקימו את אסם כגוף אשר יעסוק בשיווק משותף של תוצרת ממספר בתי חרושת לאיטריות, ספגטי ומקרוני שהיו בבעלותם. איטריות... כן, כך קראו פעם לפסטה.

"שבעת המופלאים" הובילו את החברה והצעידו אותה אל חזית תעשיית המזון הישראלית והעולמית.
השם שנבחר אז - אסם - לקוח מתפילת הכהן הגדול ביום הכיפורים "תהא השנה שנת אסם", וברבות הימים, אכן זכו המייסדים לראות ברכה בעמלם ואסם הפך לשם שגור בפי כל, שם שאומר איכות, טעם, בריאות והנאה.

 

שנים של עשייה 1942 - 1995

1942  הקמת חברת אסם - איחוד בתי חרושת לאטריות בארץ-ישראל.
1946  הקמת המפעל הראשון של החברה בבני ברק שפעל עד שנת 2002.
1964  הקמת מפעל החטיפים בחולון ו"הולדתה" של הבמבה.
1970  רכישת חברת לחמנו ת"א, מפעלי אפיה בע"מ, וכניסה לתחום חדש לחלוטין - מוצרי מאפה.
1974  הקמת מפעל יקנעם, ליצור פסטה ודברי מאפה.
1976  רכישת הקרקע בפתח תקווה, עליה נבנו מבני ההנהלה, מפעל המייצר, בין היתר, רטבים וקטשופ, ומחסן   
   ההפצה המרכזי של הקבוצה.
1980  תחילת פעילות מרכז ההפצה בפ"ת מחסן ההפצה היה ביום הקמתו בקידמת הטכנולוגיה בתחום הלוגיסטיקה.
1981  רכישת החברות שנמנו על קבוצת פרומין - על מפעליה בבני ברק ובשדרות.
1982  רכישת הפעילות התעשייתית והשם המסחרי של קונדיטוריה ערגל בע"מ לייצור ערגליות.
1986  בניית מפעל חדש לייצור מרקים באתר אסם בשדרות.
1988  רכישת קו חדיש לייצור מוצרי פסטה - עבור מפעל יקנעם. רכישת הפעילות הכוללת של חברת עסיס       
   בע"מ בנתניה.
1991  תחילת הפעילות לשיווק קפה.
1992  אסם הופכת לחברה ציבורית. 25% ממניותיה נסחרות בבורסת תל-אביב.
1994  אסם נכנסת לשותפות במפעל מגדנות הבית.
   

פריצת הדרך של אסם

ועידת מדריד והסרת החרם הערבי מחברות העוסקות עם ישראל, הביאה בתחילת שנות ה-90 לאפשרות לצרף שותף אסטרטגי לאסם. אסם ניהלה מו"מ עם מספר חברות רב לאומיות, ולבסוף בחרה בקונצרן המזון המוביל בעולם - נסטלה - שמצא את אסם כחברה המתאימה ביותר להשתלבות במערך העולמי שלו. משנת 95', מועד בו קיבלה נסטלה אופציה לרכישת 10% ממניות אסם, הגדילה נסטלה את אחזקותיה, עד שהגיעה לשיעורי אחזקה של 58.8%.

 

שותפות נסטלה אסם

מקורה של החברה בשוויץ, אולם לימים הפכה לקונצרן רב-לאומי חובק עולם. מדובר בגוף תעשייתי-שיווקי ענק, עתיר ידע ורב מוניטין, אשר קבע לעצמו אסטרטגיית ניהול הדוגלת במיזוגים עם חברות מזון מצליחות ברחבי העולם. שיתוף הפעולה בין נסטלה לקבוצת אסם הביא לחתימת הסכם העברת ידע, במסגרתו זכאית קבוצת אסם להסתייע בנסטלה, בנושא מחקר ופיתוח של מוצרים, מערכות מידע וטכנולוגיות מזון. בנוסף, החלו חילופי עובדים בין שתי החברות, במטרה ליהנות מהניסיון הרב שהביאו עימם המנהלים בנסטלה. בעקבות כך מונה נציג נסטלה כיו"ר מועצת המנהלים של החברה.

רכישת שותפות נסטלה בקבוצת אסם היוותה לא רק מיפגן של אמון ביכולות הניהול והתפעול של החברה, אלא טמנה בחובה גם את קידומה של קבוצת אסם לאופקים שקודם לכן אפשר היה רק לחלום עליהם.
השותפות עם נסטלה קבעה סטנדרטים חדשים של איכות ומצויינות, והנהיגה דפוסי עבודה מתקדמים, אשר הציבו את קבוצת אסם לא רק בחזית תעשיית המזון הישראלית, אלא בשורה הראשונה של יצרניות המזון העולמיות.


החיבור עם נסטלה היווה עבור קבוצת אסם פריצת דרך אדירה. בכך נפתח שער לפעילות עסקית רחבת היקף. זאת, בנוסף להעשרת הידע במיגוון נושאים רלוונטיים - החל מטכנולוגיות מתקדמות, דרך כלכלה, ניהול ופיננסים וכלה בשיווק ופרסום. העידן החדש בקבוצת אסם, מקבל ביטוי מדי יום, בכל תפקיד, בשיטות העבודה, באופן הניהול ובשאיפה למצויינות בעסקים - אותה חרטה נסטלה על הדגל המשותף קבוצת אסם-נסטלה.

יחסי האמון עם אסם באים לידי ביטוי בין השאר בכך שכאשר פרש דן פרופר מכהונתו כמנכ"ל הקבוצה, הוא מונה על ידי נסטלה כיו"ר, וכן מונו בעקבותיו מנכ"לים מתוך אנשי אסם.

 

שנים של עשייה 1995 ועד היום

1995  תחילת הקשר עם נסטלה: הענקת אופציה למימוש 10% ממניות קבוצת 
   אסם. קבוצת אסם החלה בייבוא ארצה של מוצרי איכות מתוצרת נסטלה. רכישת חברת מילי וכניסה לתחום       
   המזון הקפוא. רכישת 50% מחברת טבעול ומיזוג מילי לתוכה. איחוד מערכות ההפצה של אוסטיב
   ופרוסטיב. תחילת ייצור שמן  במפעל בשדרות.
1996  נסטלה מממשת את האופציה שניתנת לה ורוכשת 10% ממניות קבוצת אסם.
1997  מוקמת שותפות עם תנובה לייצור ושיווק גלידות נסטלה במותג מוטה. נרכשת השליטה בסלטי צבר.
1998  נסטלה מגדילה אחזקותיה בקבוצת אסם ל- 47% ונחתם הסכם ידע להעברת ידע בנושאי מחקר ופיתוח
   של מוצרים, מערכות מידע וטכנולוגיות מזון. רכישת 50% ממפעל בית השיטה  - מפעל לייצור חמוצים.
   מיזוג פעילויות בית השיטה ועסיס (בבעלות קבוצת אסם), בתחום שימורים, ירקות כבושים, תרכיזי מיצים
   וריבות. אסם מתחילה לשווק את מוצרי Friskies - מזון בעלי חיים של נסטלה. נרכשת חברת הוד לבן
   על-ידי טבעול, החברה בקבוצת אסם ופעילותה מועברת לתוך מפעל עוף טוב.
1999  קבוצת אסם מגדילה את חלקה בטבעול ל- 51%. נערך רה-ארגון במערך הסחר של קבוצת אסם, לשינוי פני
   המכירות וההפצה, תוך התאמתן לבידול יתר של לקוחות - איחוד מערכות ההפצה של "קבוצת אסם"
   ו"פרומין" למערכת הפצה אחת. בוצע מיזוג בין מערכות ההפצה המצוננות אסטיב,  לבין מערכות ההפצה
   הקפואות פרוסטיב, לרשת אחת תחת השם אסטיב. מחזור המכירות של קבוצת אסם מגיע לראשונה ל-2
   מיליארד שקל.
2000  נסטלה מגדילה את אחזקותיה בקבוצת אסם ל-% 50.1
2002  חנוכת מרכז מו"פ עולמי של נסטלה בתחום החטיפים במתחם מפעל אסם שדרות.                    
   מיזוג פעילות אסם בני ברק לתוך מפעל שדרות.
2003  רכישת השליטה המלאה במפעל בית השיטה. רכישת חלקה של תנובה בגלידות נסטלה.
   השקת מרכז הפצה חדיש ברמת השופט.
2004  הקמת קבוצת אסם סחר כחברת בת, המאחדת את כל פעילות המכירות של הקבוצה.
2005  מעבר לפעולה במבנה ארגוני חטיבתי בחברת אסם והקמתן של שלוש חטיבות: קולינרי, מאפה ומשקאות,
   חטיפים ודגני בוקר.
2006  מפעל צבר עבר למשכנו החדש בקריית גת. פעילות מפעל עוגות הבית בכרמיאל מועתקת למפעל יוקנעם
2007  תכנון ותחילת העבודות של בניית המרכז הלוגיסטי ובניין המשרדים החדש באתר שהם בחבל מודיעין.
   הושק חזון קבוצת אסם: יוזמה, מצויינות, יושרה ,שותפות וישראליות.
   קבוצת אסם רוכשת את בונז'ור. מפעל פ"ת נסגר וקווי הייצור שבו הועברו למפעל שדרות ובית השיטה.    
   טבעול חנכה את מפעלה החדש בעיר טיפליצה צכיה.
2008  קבוצת אסם חנכה את קרית אסם בשוהם, הכוללת את המרלו"ג הגדול והמשוכלל במזרח התיכון ואת בניין
   משרדי מטה הקבוצה. קבוצת אסם מתאימה עצמה לשינויים בשווקים ומקימה שתי חטיבות חדשות : חטיבת
   מזון מוכן וחטיבת נסטלה PROFESSIONAL לשוק המקצועי. פרוייקט ה-GLOBE של נסטלה מיושם
   בקבוצת אסם.
   קבוצת אסם רכשה את חברת TRIBE. יצרנית סלטים טריים מובילה בארה"ב. קבוצת אסם רכשה את חברת
   FoodTech האמריקאית לייצור תחליפי בשר. אסם חנכה את מפעל הרטבים במתחם מפעל שדרות.
2009
2010
 עליה לאוויר של פרוייקט ה-GLOBE. רכישת חברת Yarden באנגליה.
 כניסה לתחום מזון לתינוקות על ידי רכישת 51% מפעילות מטרנה.