ההיסטוריה של אסם

גלול את העמוד וגלה את ההיסטוריה שלנו

משביעייה סודית לחברת מזון עולמית

מאז הוקמה החברה בשנת 1942, פועלת אסם לחיזוק ולקידום ענף המזון בישראל, ובין דפי ההיסטוריה שלה מקופל סיפורה של המדינה כולה. קווי הייצור במפעלי אסם פעלו במרץ עוד לפני קום המדינה וגם במהלך תקופת הצנע הקשה של ראשית שנות ה-50.

בתקופה זו סיפקו מפעלי אסם למאות אלפי אזרחי המדינה מוכת המשבר הכלכלי מזון ותעסוקה בתנאים הוגנים. במלחמת השחרור היו משאיות עם תוצרת אסם חלק מהשיירות אשר הובילו אספקה לירושלים, ואחת מהן אף נפגעה בחילופי אש ונשרפה.

במהלך שנות קיומה נקלטו באסם עולים חדשים רבים, בכל התקופות ומכל העליות, אשר מצאו בה בית חם. התפתחות החברה והקמת המפעלים השונים היו לחלק בלתי נפרד מפעילויות קידום אזורי פיתוח ברחבי הארץ, תוך יצירת מקורות תעסוקה ופרנסה יציבים.
משביעייה סודית לחברת מזון עולמית

שבעת המופלאים

ב-1942  התארגנו שלושה יצרני פסטה קטנים לשיווק משותף, וב-1946 הם החליטו  להקים מפעל.
סיפורה ההיסטורי של אסם הוא סיפורם של שבעת מייסדי המפעל: אויגן פרופר, ד"ר פרנץ קליין, יעקב לורש, עזריאל ויל, שמשון וילמרסדורף, משה קצמן ואליהו חרפק ז"ל. הם היו אלה אשר החליטו כי "טובים השבעה מן האחד", והקימו את אסם כגוף אשר יעסוק בשיווק משותף של תוצרת ממספר בתי חרושת לאטריות, ספגטי ומקרוני שהיו בבעלותם. אטריות... כן, כך קראו פעם לפסטה.

שבעת המופלאים הובילו את החברה והצעידו אותה אל חזית תעשיית המזון הישראלית והעולמית. השם שנבחר אז - אסם - לקוח מתפילת הכהן הגדול ביום הכיפורים: "תהא השנה שנת אסם", ברבות הימים אכן זכו המייסדים לראות ברכה בעמלם ואסם הפך לשם שגור בפי כל. שם המסמל איכות, טעם, בריאות והנאה.

אסם נולדה וצמחה על יסודות העבודה הקשה, ההתמדה והנחישות ללכת בדרך הישר שעמדו לנגד עיני השבעה.
שבעת המופלאים
1942-1995
שנים של עשייה
1942

הקמת חברת אסם – איחוד בתי חרושת לאטריות בארץ ישראל.

הקמת חברת אסם – איחוד בתי חרושת לאטריות בארץ ישראל.
1946

הקמת המפעל הראשון של החברה בבני ברק (פעל עד שנת 2002).

הקמת המפעל הראשון של החברה בבני ברק (פעל עד שנת 2002).
1958

מוקם מפעל מרקים בחצר מפעל בני ברק.

1959

אסם מתחילה לייצא ומקימה את Osem UK בלונדון.

1964

הקמת מפעל החטיפים בחולון והולדתה של במבה.

הקמת מפעל החטיפים בחולון והולדתה של במבה.
1970

רכישת חברת לחמנו ת”א, מפעלי אפיה בע”מ, וכניסה לתחום חדש לחלוטין – מוצרי מאפה.

רכישת חברת לחמנו ת”א, מפעלי אפיה בע”מ, וכניסה לתחום חדש לחלוטין – מוצרי מאפה.
1974

הקמת מפעל יקנעם לייצור פסטה ודברי מאפה.

הקמת מפעל יקנעם לייצור פסטה ודברי מאפה.
1976

רכישת קרקעות בפתח תקווה שעליהן נבנו מבני ההנהלה, מפעל לייצור רטבים וקטשופ ומחסן ההפצה המרכזי של הקבוצה.

רכישת קרקעות בפתח תקווה שעליהן נבנו מבני ההנהלה, מפעל לייצור רטבים וקטשופ ומחסן ההפצה המרכזי של הקבוצה.

1980


  • תחילת פעילות מרכז ההפצה המתקדם ביותר בתקופתו.

  • מעבר משרדי הנהלת אסם מתל אביב לפתח תקווה.

1981

רכישת החברות שנמנו עם קבוצת פרומין, כולל מפעליה בבני ברק ובשדרות.

רכישת החברות שנמנו עם קבוצת פרומין, כולל מפעליה בבני ברק ובשדרות.
1982

רכישת הפעילות התעשייתית והמותג של קונדיטוריה ערגל בע”מ לייצור ערגליות.

רכישת הפעילות התעשייתית והמותג של קונדיטוריה ערגל בע”מ לייצור ערגליות.
1986

בניית מפעל חדש וממוחשב לייצור מרקים בשדרות.

בניית מפעל חדש וממוחשב לייצור מרקים בשדרות.

1988


  • רכישת קו חדיש לייצור מוצרי פסטה עבור מפעל יקנעם.
  • רכישת הפעילות הכוללת של חברת עסיס בע"מ בנתניה.

1988
1992

אסם הופכת לחברה ציבורית, 25% ממניותיה נסחרות בבורסת תל אביב.

אסם הופכת לחברה ציבורית, 25% ממניותיה נסחרות בבורסת תל אביב.
1994

כניסה לשותפות במפעל העוגות מגדנות הבית.

כניסה לשותפות במפעל העוגות מגדנות הבית.

פריצת הדרך: שותפות נסטלה – אסם

בעקבות ועידת מדריד והסרת החרם הערבי על חברות הסוחרות עם ישראל, בתחילת שנות ה-90, נוצרה הזדמנות לצירוף שותף אסטרטגי לאסם. לאחר ניהול משא ומתן עם מספר חברות בינלאומיות, בחרה אסם בקונצרן המזון המוביל בעולם, נסטלה, שמצא אותה כחברה הישראלית המתאימה ביותר להשתלבות במערך העולמי שלו.
פריצת הדרך: שותפות נסטלה – אסם

שותפות נסטלה – אסם

מקורה של חברת נסטלה בשווייץ, אולם לימים הפכה החברה לאחד הקונצרנים הבינלאומיים המובילים בעולם. באמצעות אסטרטגיית ניהול הדוגלת במיזוגים עם חברות מזון מצליחות ברחבי העולם, הפכה נסטלה לגוף תעשייתי-שיווקי ענק, עתיר ידע ורב מוניטין. שיתוף הפעולה בין נסטלה לקבוצת אסם הביא לחתימת הסכם העברת ידע, שבמסגרתו זכאית קבוצת אסם להסתייע בנסטלה בנושא מחקר ופיתוח של מוצרים, מערכות מידע וטכנולוגיות מזון. בנוסף, החלו חילופי עובדים בין שתי החברות במטרה ליהנות מהניסיון הרב שהביאו עימם המנהלים בנסטלה. דוגמאות לכך הן מינוי נציג נסטלה ליו"ר מועצת המנהלים של החברה ומינוי דן פרופר ליו"ר בחברה לאחר פרישתו מכהונתו כמנכ"ל אסם.

רכישת שותפות נסטלה של חלק מקבוצת אסם היוותה לא רק מפגן של אמון ביכולות הניהול והתפעול של החברה, אלא טמנה בחובה גם את קידומה של קבוצת אסם לאופקים שקודם לכן ניתן היה רק לחלום עליהם. השותפות קבעה סטנדרטים חדשים של איכות ומצוינות והנהיגה דפוסי עבודה מתקדמים אשר הציבו את אסם לא רק בחזית תעשיית המזון הישראלית אלא בשורה הראשונה של יצרניות המזון העולמיות.

החיבור עם נסטלה היווה פריצת דרך אדירה ופתח שער לפעילות עסקית רחבת היקף, לצד העשרת הידע במגוון תחומים. העידן החדש בקבוצת אסם מקבל ביטוי מדי יום בכל תפקיד, באופן הניהול, בשיטות העבודה השונות ובשאיפה למצוינות בעסקים.
שותפות נסטלה – אסם
1995 ועד היום
שנים של עשייה
1995

חתימת ההסכם עם נסטלה


  • תחילת יבוא מוצרי איכות מתוצרת נסטלה.
  • חתימת הסכם להעברת ידע בנושאי מחקר ופיתוח של מוצרים, מערכות מידע וטכנולוגיות מזון.
  • רכישת חברת מילי וכניסה לתחום המזון הקפוא.
  • רכישת 50% מחברת טבעול ומיזוג מילי לתוכה.
  • איחוד מערכות ההפצה של אוסטיב ופרוסטיב להפצה קפואה ומצוננת ותחילת ייצור שמן במפעל בשדרות.


 

חתימת ההסכם עם נסטלה
1996

נסטלה מממשת את האופציה שניתנת לה ורוכשת 10% ממניות קבוצת אסם.

1997

הקמת שותפות עם תנובה לייצור ושיווק גלידות נסטלה תחת המותג מוטה (טנא נוגה) ורכישת השליטה בסלטי צבר.

הקמת שותפות עם תנובה לייצור ושיווק גלידות נסטלה תחת המותג מוטה (טנא נוגה) ורכישת השליטה בסלטי צבר.
1998

נסטלה מגדילה אחזקותיה בקבוצת אסם ל-47%


  • רכישת 50% ממפעל לייצור חמוצים בבית השיטה - מפעל לייצור חמוצים.
  • מיזוג פעילויות בית השיטה ועסיס בתחום השימורים, הירקות הכבושים, תרכיזי מיצים וריבות.
  • תחילת שיווק מוצרי Friskies, מזון לבעלי חיים, מבית נסטלה.
  • רכישת חברת הוד-לבן והעברת פעילותה לתוך מפעל עוף טוב, אשר 50% ממנו נקנו ע"י אסם.

נסטלה מגדילה אחזקותיה בקבוצת אסם ל-47%
1999

קבוצת אסם מגדילה את חלקה בטבעול ל-51%


  • נערך ארגון מחדש במערך הסחר של קבוצת אסם, לשינוי פני המכירות וההפצה, תוך התאמתו לבידול יתר של לקוחות - איחוד מערכות ההפצה של קבוצת אסם ופרומין למערכת הפצה אחת. בוצע מיזוג בין מערכות ההפצה המצוננות אסטיב לבין מערכות ההפצה הקפואות פרוסטיב לרשת אחת, תחת השם אסטיב.
  • מחזור המכירות של קבוצת אסם מגיע לראשונה ל-2 מיליארד שקל.

קבוצת אסם מגדילה את חלקה בטבעול ל-51%
2000

נסטלה מגדילה את אחזקותיה בקבוצת אסם ל- 50.1%.

נסטלה מגדילה את אחזקותיה בקבוצת אסם ל- 50.1%.
2002

הקמת מרכז מחקר ופיתוח עולמי של נסטלה בתחום החטיפים בחצר במפעל אסם שדרות ומיזוג פעילות אסם בני ברק לתוך מפעל שדרות.

הקמת מרכז מחקר ופיתוח עולמי של נסטלה בתחום החטיפים בחצר במפעל אסם שדרות ומיזוג פעילות אסם בני ברק לתוך מפעל שדרות.
2003

רכישת השליטה המלאה במפעל בית השיטה ורכישת חלקה של תנובה בגלידות נסטלה.

רכישת השליטה המלאה במפעל בית השיטה ורכישת חלקה של תנובה בגלידות נסטלה.
2004

הקמת קבוצת אסם סחר המאחדת את כלל פעילות המכירות של הקבוצה.

הקמת קבוצת אסם סחר המאחדת את כלל פעילות המכירות של הקבוצה.
2005

מעבר לפעולה במבנה ארגוני חטיבתי בחברת אסם והקמתן של שלוש חטיבות: קולינרי, מאפה ומשקאות, וחטיפים ודגני בוקר.

מעבר לפעולה במבנה ארגוני חטיבתי בחברת אסם והקמתן של שלוש חטיבות: קולינרי, מאפה ומשקאות, וחטיפים ודגני בוקר.
2006

העברת מפעל צבר למשכנו החדש בקריית גת והעתקת פעילות מפעל עוגות הבית מכרמיאל למפעל יקנעם.

העברת מפעל צבר למשכנו החדש בקריית גת והעתקת פעילות מפעל  עוגות הבית  מכרמיאל למפעל יקנעם.
2007

תכנון והתחלת העבודות של בניית המרכז הלוגיסטי ובניין המשרדים החדש באתר שהם בחבל מודיעין


  • הושק חזון קבוצת אסם: יוזמה, מצוינות, יושרה, שותפות וישראליות.
  • קבוצת אסם רוכשת את בונז'ור.
  • מפעל פתח תקווה נסגר וקווי הייצור שבו הועברו למפעל שדרות ובית השיטה.
  • טבעול חנכה את מפעלה החדש בעיר טפליצה, צ'כיה./li>

תכנון והתחלת העבודות של בניית המרכז הלוגיסטי ובניין המשרדים החדש באתר שהם בחבל מודיעין
2008

חנוכת קריית אסם בשוהם, הכוללת את מרכז הלוגיסטיקה הגדול והמשוכלל במזרח התיכון ואת בניין משרדי מטה הקבוצה.


  • קבוצת אסם מתאימה עצמה לשינויים בשווקים ומקימה שתי חטיבות חדשות: חטיבת מזון מוכן וחטיבת נסטלה Professional לשוק המקצועי.
  • פרויקט ה-GLOBE של נסטלה מיושם בקבוצת אסם.
  • קבוצת אסם רוכשת את חברת FoodTech אמריקאית לייצור תחליפי בשר וחונכת את מפעל הרטבים במתחם מפעל שדרות.

חנוכת קריית אסם בשוהם, הכוללת את מרכז הלוגיסטיקה הגדול והמשוכלל במזרח התיכון ואת בניין משרדי מטה הקבוצה.
2009

עלייה לאוויר של פרויקט ה-GLOBE ורכישת חברת Yarden הבריטית.

עלייה לאוויר של פרויקט ה-GLOBE ורכישת חברת Yarden הבריטית.
2010

כניסה לתחום מזון לתינוקות על ידי רכישת 51% מפעילות מטרנה.

כניסה לתחום מזון לתינוקות על ידי רכישת 51% מפעילות מטרנה.

2012


  • אסם נכנסת לקטגוריית המשקאות ומשיקה את מותג נסטי.
  • נסטלה מגדילה את אחזקותיה בקבוצת אסם ל- 58.8%.

2013

נסטלה מגדילה את אחזקותיה בקבוצת אסם ל- 63.7%.